zaterdag 9 juni 2012

Dag 16 Lee Vining - Yosemite

Vanochtend eerst een kort bezoekje aan Mono Lake gebracht. Dit is een van de oudste meren van Amerika, zo'n 700.000 jaar oud volgens ons Trotter boekje. Er steken een soort rotspunten uit het meer, dit zijn kalkafzettingen van zo'n 13.000 jaar oud die boven water zijn gekomen toen het niveau van het water daalde. Het meer is 2 keer zo zout als de zee.

Daarna doorgereden naar het spookstadje Bodie. Dit oude mijnstadje is in 1932 voor een groot gedeelte in vlammen opgegaan, maar wat er nog staat geeft een goed beeld hoe het leven hier vroeger was. De weg erna toe was een uitdaging. De laatste 3 miles (5 km) is een onverharde weg met wasbordeffect. Alles goed vastzetten en gaan! Mijn tanden klapperen nog na terwijl ik dit schrijf. We waren niet de enige malloten met een RV zagen we. Sterker nog, ze hebben zelfs een paar speciale RV parkeerplekken. Erg leuk stadje om te bezoeken. Bij veel huizen kun je naar binnen kijken en een enkele mag je in. Ze zeggen dat alles precies zo is achtergelaten. Op sommige plekken geloof ik dat niet, wie zet er nou 1 schoen in de vensterbank? Maar alle spullen die er staan, komen oorspronkelijk uit Bodie. Er is niets toegevoegd. Als je in zo'n huis naar binnen gluurt, verwacht je soms dat je iemand door het huis ziet lopen. Beetje creepy is het er ook wel.

Na Bodie weer terug gereden naar Lee Vining, waar we tanken voordat we de Tioga Pass naar Yosemite opgaan. In Bishop opperde ik gisteren al dat het misschien een goed idee was om daar te tanken in plaats van in Lee Vining. Helaas niet doorgezet. Mocht iemand die dit leest van plan zijn dezelfde route te volgen.... Tank in Bishop! Doe het! De tranen srpongen in mijn ogen terwijl Cyriel de tank volgooide. De prijs ligt hier een dollar hoger per gallon dan elders, maar toch nog steeds vele malen goedkoper dan in Nederland.

Na getankt te hebben zijn we de Tioga Pass opgegaan. Deze was dit jaar begin mei al open. Vorig jaar was hij pas 18 juni open. Hij gaat pas ooeb als de wegen sneeuwvrij gemaakt zijn. De Tioga Pass is echt een fantastische route door Yosemite. Er lag wel nog wat sneeuw. Via de Tioga Pass heb je diverse mogelijkheden om te stoppen en van het uitzicht te genieten en ook van het natuurgeweld. Je gaat via diverse meren met superhelder water. Onderweg zijn we nog even gestopt om met ons broodje pindakaas en kant en klaar potje Peanutbutter and Jelly (ehhh pindakaas gecombineerd met jam) langs een mooi riviertje te eten. Dat riviertje was 1 grote stroomversnelling. Vervolgens zijn we weer verder gereden. Even later weer even gestopt waar een nieuwsgierige marmot zijn kop tussen de rotsen uitstak om te checken wie dan wel niet zijn rust kwam verstoren. Sorry, wij dus.....

Idylische lunchplek

Het was erg druk in het park. 4 keer per jaar is de toegang tot Yosemite gratis en laat dat nu net vandaag zijn. De weg over de Tioga Pass is heel erg mooi maar ook best wel vermoeiend om te rijden. De top zat op zo'n 10000 ft (3.000 meter). Yosemite is een een erg mooi park, veel natuur, veel groen, veel water, veel dieren.......veel beren.

Uiteindelijk kwamen we bij de campgrounds aan. We staan op de North Pines, plek 522. We moesten even zoeken maar toch gevonden. De plek is super. Lekker pal aan het water met uiteraard weer de picknicktafel en de fire pit om een fikkie te stoken en te bbq-en. Vrijwel direct nadat we aankwamen hebben we de kolen gepakt en de bbq aangestoken. Honger!

Onze plek, of eigenlijk alle plekken, hebben een speciale anti-beer-opslag-kist (leuke voor Scrabble) oftewel bearlocjer. Wij hoeven deze niet te gebruiken aangezien we alles binnen de RV opbergen. Maar mensen met een tent bijvoorbeeld moeten echt alles in die kist opbergen en dan bedoel ik ook echt alles. Alles waar maar een luchtje aan kan zitten moet erin - eten, ook dingen in een blik of fles, douchespullen, afval, alles.

Na de bbq hebben we de fik erin gestoken. Sas kon zich even lekker uitleven met het hout wat we nog hadden liggen. Het was een fantastisch vuurtje. We kregen nog bezoek van een ranger die ons ging informeren over het hoe en waarom van voedsel opbergen. En wat te doen als er toch een beer op je plek komt. Jezelf groot maken en schreeuwen!

De sterrenhemel boven Yosemite is echt giga gaaf. Wat een mega veel sterren zie je hier. We zagen ook nog een behoorlijk grote vallende ster die uiteen viel naarmate hij lager kwam. Echt mooi om te zien. Ons vuur hebben we gedooft met rivierwater en hop naar bed. Het zijn redelijk koude nachten hier dus slapen zou goed moeten lukken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten