zondag 10 juni 2012

Dag 17 Yosemite

Fantastisch geslapen, het was heerlijk koel. Voordat we sliepen hoorde we een geweerschot, waarschijnlijk een waarschuwingsschot van een ranger naar een beer. Ze doen hun best om beren zover mogelijk van de mensen te houden. Meer als bescherming voor de beren dan voor ons. Als beren eenmaal menselijk voedsel te pakken hebben gehad, is de kans groot dat ze agressief tegen mensen worden. En dan moeten ze afgeschoten worden. Aan het begin van de nacht schrikken we allebei wakker. "GO, BEAR, GO" hoorde ik een man schreeuwen en daarna een hoop geschreeuw. Niet moeilijk te raden wat daar gebeurt. Een beer op de campsite. Vanuit ons bed konden we zien hoe rangers daarna de campground Lower Pines en die van ons extra gingen patrouilleren. Overal zag je zaklampen flitsen en auto's rondrijden.

's Ochtends ging ik inchecken en hoorde dat er inderdaad een beer was verschenen op een plek waar mensen nog lekker zaten te kletsen. Waarschijnlijk toch voedsel te open neergelegd. Je moet het eigenlijk binnen armlengte afstand houden als je aan het eten bent. Ben je klaar, direct opbergen. Die beesten kunnen eten kilometers ver ruiken. En waarom zou je uren besjes plukken als er calorierijk eten klaar voor je ligt :).

Lekker rustig dagje van gemaakt. De vermoeidheid begint nu echt toe te slaan en ook al slaap ik goed de laatste nachten, merk ik dat de energietank ff leeg is. De hele ochtend geluierd rond de camper, Cyriel heeft nog een dutje gedaan. 's Middags hebben we een korte wandeling gedaan naar Lower Yosemite Falls. Wat een machtig mooi gezicht is dat zeg. En druk. Het is zondag en het is een van de makkelijkste wandelroutes in het park. We zijn een stukje verder gegaan dan het pad, wat klauteren over rotsblokken richting de waterval. We letten goed op wat we doen, als iets niet veilig lijkt, doen we het niet. Maar als je ziet wat veel andere toeristen uithalen, niet normaal meer. En als 1 het doet, volgt de rest vanzelf en je ziet gewoon dat ze niet nadenken over wat ze nou eigenlijk doen. Ze volgen gewoon als makke lammetjes. Dat er niet meer gewonden vallen is een wonder. En nee, het is niet handig om van rotsblok naar rotsblok te springen op je gympies met een enorme Nikon in je hand.

Lower Yosemite Falls

Op de terugweg wat boodschappen gedaan in Yosemite Village en koffie gedronken in Curry Village. Dit is een kamp met witte tenten waar je kunt verblijven als je niet in een duur hotel wilt zitten en verder niet kampeert. Lijkt mij niet erg comfortabel. Gezellig ziet het er in ieder geval niet uit. Erbij zitten wat eettentjes en een koffiecorner die we natuurlijk uit moeten proberen. Peet's koffie serveren ze hier, dus het moet goed zijn :).

's Avonds weer een paar burgers op de bbq gelegd (verrassend) en goed fikkie gestookt (verrassend). Onze linkerburen zijn al vertrokken en aan de rechterkant staat een man alleen, zonder tent, maar met een 2-persoonsbed (serieus, hij haalde een volledig spiraalbed uit zijn truck). Lekker rustig dus. Er wordt veel gecontroleerd op beren, de ranger liep zelfs de lege plek op om uitgebreid te onderzoeken. Na dat berenincident van gisteren zitten we toch iets minder ontspannen. Regelmatig schijnen we even in de rondte met de zaklamp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten